Hadise düm tek tek eurovision şarkısı     Yeni bir yıla merhaba     George Clooney resimleri     A.R.O.G Cem Ylmaz filmi    
  Ana Sayfa -

okey sitesi

Sohbet

Oyunlar

fikralar

Flash Oyunlar

Istatistikler -
  Online : 20
Hepnet Menü -
  Hava Durumu
  Dış Haber
  Arka Plan
  Videolar
  Sohbet
  Oyunlar
  Fıkralar
Genelev kadını issizlik parası

Yeni sosyal güvenlik yasasına gore genelevlerde çalışmış ve işsiz kalmış kadınlara işsizlik parası ödenecek.

Almanya’da olduğu gibi "işsizlik yardımı" ödenmesine olanak sağlıyor.
Devlet, 1 Haziran’dan itibaren bu kadınlara "iş bulmak" zorunda da kalacak.Genelev kadınlarına işsizlik parası ödenecek

YENİ Sosyal Güvenlik Yasası ile genelevlerde çalışan kadınlara, işsiz kaldıklarında "İşsizlik Yardımı" ödenmesine, olanak sağlanıyor.

Yasa yürürlüğe girdiğinde, Almanya’da olduğu gibi devlet genelev kadınlarına, işsizlik parası vereceği gibi, bunlara "iş bulmak" zorunda da kalacak!

Yeni bir uygulama
1 Haziran 2008’de yürürlüğe girmesi öngörülen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinde yer alan, birinci fıkranın (a) bendine göre, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" sigortalı sayılıyorlar. Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre de, birinci fıkranın (a) bendi gereği sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler;

- İşçi sendikalarının yönetim kurullarına seçilenler,
- Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlardan, düşünürlerden ve yazarlardan, hizmet akdi ile çalışanlar,
- 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda belirtilen umumi kadınlar (genelev kadınları), hakkında da uygulanacak.

Görüldüğü gibi, yeni dönemde yalnızca işveren emrinde hizmet akdi ile çalışanlar değil, sendika yöneticileri, genelev kadınları ve sanatçılar da "hizmet akdi ile çalıştırılanlar" niteliğinde sigortalı sayılacaklar.

İşsizlik parası
İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 46. maddesi uyarınca, sendika yöneticileri, genelev kadınları ve sanatçı olarak çalıştırılanlarda "hizmet akdi ile çalıştırılanlar" niteliğinde sigortalı sayıldıklarından, bunlar hakkında da "işsizlik sigortası" hükümleri uygulanacak (Ayrıca Bkz. 5510 sayılı Kanunun 104. maddesi).

Önümüzdeki dönemde, 5510 sayılı Kanun ile birlikte 4447 sayılı Kanunda da değişiklik yapılmazsa, hizmet sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler gibi, sendika yönetimine seçilenler, sanatçı olarak çalıştırılanlar ve genelev kadınları da "işsizlik sigortası" kapsamına girecek.

Bu durumda, söz konusu kişileri çalıştıran işverenler "işsizlik sigortası primi" ödemek zorunda kalacaklar, çalışanlar da 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmak koşuluyla, işsiz kaldıklarında "işsizlik parası" alacaklar.

İş bulunuyoa
İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, İŞKUR yalnızca işsizlik parası ödemiyor. İşsizlik parası alanlara, "Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi" verdiği gibi onlara yeni iş de buluyor (4447 Sayılı Kanun Md. 48).

Hemen belirtelim, İŞKUR tarafından bulunan yeni iş kabul edilmediğinde, işsizlik parası kesilebiliyor (4447 Sayılı Kanun Md. 52).

Bu Haber 47 Kez Okundu
Nick :
Şifre :
 
Ya onu seç ya bunu :)
Facebook Tehlikesi
Bebek masumiyeti
Bir zaman sonrasında..
Bahane ama cevap şahane
Türkleri susturamazsınız!
Mavimsi kelimeler