Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi Paris'te keman ustası Renaud Capuçon ve piyanist Fazıl Say'la bir söyleşi yaptı. Söyleşide Fazıl Say şunları söyledi:
"Bizim Türkiye rüyalarımız biraz öldü. Tüm bakan eşleri türban takıyor. İslamcılar zaten kazandı, biz yüzde 30, onlar ise yüzde 70. Başka yere taşınmayı düşünüyorum."
Bunun üzerine Capuçon, Say'a İsviçre'nin Zürih kentine taşınmasını önerdi. Say ise Lozan'ı daha çok beğendiğini, ancak havaalanının kente 1.5 saat uzak olmasını bir dezavantaj olarak gördüğünü söyledi.
Say, konserler nedeniyle devamlı seyahat ettiğini ve ayda ortalama 4 gün evde olduğunu anlattı. Say, bir süre önce Avrupa Birliği'ne bağlı Avrupa Komisyonu tarafından '2008 Kültürler Arası Dialog' çalışmalarında 'Ambassador-Elçi' unvanıyla görevlendirilmişti. Say gazetedeki söyleşisiyle ilgili soruları şöyle yanıtladı: "Şu anda değil ama ileride Türkiye'den ayrılmayı düşünüyorum. Biz artık azınlıkta kaldık, dışlanıyoruz. Çankaya'daki davete bile beni çağırmadılar. Böyle giderse, bir kızım var onu da alır yurt dışına giderim."
BAKAN GÜNAY'DAN FAZIL SAY'A CEVAP
Günay, TBMM kulisinde gazetecilerin, Fazıl Say'ın bir Alman gazetesine yaptığı açıklamalara ilişkin sorularını yanıtladı. Say'ın Türkiye'yi terk etme yönündeki kararının ''yerinde olmadığını'' ifade eden Günay, şunları söyledi:
''Fazıl Say, değerli bir sanatçı. Başarılı çalışmalara imza atmıştır. Türkiye'nin geleceği ile ilgili daha umutlu olmasını temenni ediyorum. Türkiye'nin geleceğiyle ilgili kaygı duymasını gerektirecek hiç bir olay yok. Türkiye, her alanda ileriye gidiyor. Olumlu gelişmelere imza atıyoruz. Daha hoşgörülü olmalıyız. Değerli bir sanatçının kendi toplumuna yabancılaşmasını üzüntüyle karşılarım. Sanatçılarla siyasi tartışmalarda polemiğe girilmesini de doğru bulmam.''
Günay, Say'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün verdiği resepsiyonlara çağrılmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de ''Bilmiyorum... Eğer öyleyse eksiklik olmuş. Kasıt olduğunu sanmıyorum'' diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ilk fırsatta Fazıl Say'ı arayacağını da sözlerine ekledi.